Na výslednou chuť šálku kávy má vliv nejen způsob úpravy jejích zrnek a metoda přípravy kávy, ale také klima, v němž káva vyrostla. Vzhledem k tomu, že je káva obvykle pěstována v jižních oblastech, projevuje se v její chuti množství slunce a vláhy. Existují ale i druhy pěstované v horských oblastech. Kde se pěstuje největší množství kávy na světě a jak jsou v této produkci zastoupeny jednotlivé odrůdy?
Dva druhy pokryjí celosvětovou produkci kávy
V současné době drží majoritu mezi pěstovanými druhy kávy odrůdy Coffea Arabica (kávovník arabský) a Coffea Canephora (kávovník statný, robustní). Oblíbenější je kávovník arabský, který pravděpodobně vznikl křížením kávovníku statného s jinými druhy kávy kdesi na etiopských hranicích. Za mateřský kontinent kávovníku arabského je tedy považována Afrika. Teprve odtud se dostal vodní cestou do Arábie, kde došlo k jeho pěstování ve větším rozsahu. V současné době je kávovník arabský pěstován především v Jižní Americe, kde mu svědčí především vlhké klima vysokých nadmořských výšek. Na východě je pěstována spíše Robusta, která zvládá i sušší podmínky a je méně náchylná k nemocem.
Arabica je oblíbenější, ale Robustu také není radno zatracovat
Přestože je celosvětová produkce kávy zaměřena spíše na Arabiku, i Robusta má své kladné vlastnosti, pro které ji konzumenti milují. Především ve směsích s Arabikou dodá příjemnou cremu a k bohaté chuti Arabiky přibude další hořký až zemitý tón. V nespolední řadě je důležitý také je jí vyšší obsah kofeinu, který oceníte především v opravdu silném italském espressu. Směsi Robusty a Arabicy jsou některými konzumenty přímo vyhledávány, proto se na ně zaměřují i výrobci kapslí. Vyzkoušejte například některou z tchibo kapslí, které překypují chutěmi a vůněmi kávy z celého světa včetně těch opravdu netradičních, jako například malin, jogurtu, medu či karamelu.
Rozdílné chuti nahrává i rozdílné složení
Arabica se od Robusty liší i složením. V jejích zrncích najdete až o polovinu více cukru a o dvě třetiny více lipidů. Právě lipidy napomáhají rozvoji jejího aroma v průběhu pražení. Díky tomu je Arabica pověstná mnohem rozmanitější chutí s více podtóny, v nichž zkušený ochutnávač najde nejen oříšky a čokoládu, ale také ovoce a květiny. Komplexnost chuti Arabicy je ale velmi závislá na podmínkách, v nichž zrno vyrostlo. Vyzkoušejte některou z chutí Arabicy z Jižní Ameriky v kapslích tchibo cafissimo, a zjistěte, jak dobrým ochutnávačem kávy byste byli.