Zbyla vám doma rýže, uvařená cizrna nebo zbytek omáčky? Bojíte se to dát do mrazáku, aby to bylo po čase ještě poživatelné? U většiny potravin se bát nemusíte, ale u některých to může být problém.
Zbytky jídla a sezónní zelenina
Nejčastěji mrazíme zbytky jídla, je to jedna z možností, jak jídlo uschovat po delší čas. Mrazit běžně můžete polévky, ale také omáčky. Do mrazáku můžete uschovat také zbytek chleba či smoothie, ze kterého se stane zmrzlina. Co se však do mrazáku nehodí, je jednoznačně rýže, která po rozmrazení chutná jako suchá hmota. Rýži do mrazáku tedy ne! Mrazit však můžete také sezónní zeleninu, například mrkev, hrášek, pórek atd. ze zahrady. Když si zeleninu předkrájíte, stačí ji později vyndat hodit na máslo s cibulí a máte základ polévky či omáčky.
Co ano, co ne?
Zamrazit můžete také lesní plody, mango, ananas a další druhy ovoce. Vyhýbejte se mražení ovoce a zeleniny, která je bohatá na vodu, například okurek, melounu či ředkviček, po rozmrazení se z nich stane nevzhledné bahno.